הזרע אשר נפלט מכיל נוזל, אשר מקורו בעיקר מבלוטות הזרע, ותאי זרע אשר נוצרים באשכים. בבדיקת הזרע נמדדים בין היתר רמת חומציות הנוזל, נפח הנוזל, , ריכוז תאי הזרע, אחוז התנועה של תאי הזרע, וצורתם. | למידע נוסף
זרע ניתן לתת באמצעות אוננות לתוך כלי סטרילי שנלקח מראש מהמרפאה. אפשרות שניה היא מתן תוך קיום יחסים תוך שימוש בקונדום מיוחד, אשר אינו מכיל חומר קוטל זרע כפי שנמצא בקונדום מסחרי רגיל. אפשרות שלישית אשר יכולה להיות מומלצת לזוגות דתיים אשר לא מעוניינים בהתערבות בתהליך הטבעי, הינה איסוף של נוזל הזרע מתוך הנרתיק או זה המטפטף החוצה מהנרתיק לאחר קיום יחסי מין רגילים.
יש לציין כי בבדיקה של איסוף הנוזל מקיום יחסים לעיתים התוצאות לא מדייקות ודורשות בדיקה נוספת.
ביחסי מין רגילים נפלט הזרע אל תוך הנרתיק. תאי הזרע מתקדמים בכוחות עצמם דרך צוואר הרחם אל תוך חלל הרחם, ומשם דרך החצוצרה אל המפגש עם הביצית, בקצה המרוחק של החצוצרה מהרחם.
בפעולת ההזרעה משחררים את תאי הזרע בתוך חלל הרחם עצמו, קרוב יותר לחצוצרה. לא ניתן לחדור אל תוך החצוצרה שכן מעבר זה צר ביותר.
הרעיון העומד מאחורי הפעולה הנו- הגדלת הסיכוי להריון באמצעות קירוב מספר מרבי של תאי זרע לאזור ההפריה. בחלק מהזוגות יתכן כי ההפרשות של צוואר הרחם אינן תקינות והמעבר של צוואר הרחם בפעולת ההזרעה בעזרת קטטר, יפתור בעיה זו.
באופן מעשי, בפעולה נעשה שימוש במכשיר אשר מוחדר לנרתיק (ספקולום) ומטרתו לאפשר מאפשר לרופא/ה לראות את הפתח של צוואר הרחם, בקצה הנרתיק. זהו מעבר צר שקוטרו כ 2 מ"מ ואורכו כ 4 ס"מ, עד להתרחבות של חלל הרחם עצמו. הרופא/ה מעביר צינורית פלסטיק דקה וגמישה דרך צוואר הרחם ועוד סנטימטרים אחדים פנימה לחלל הרחם, ומשחרר את הדגימה.
דגימת זרע רגילה תקינה מכילה תמיד מספר רב של תאי זרע שאינם תקינים או שאינם נעים. לדוגמה, בבדיקה תקינה למעלה ממחצית התאים יכולים להיות חסרי תנועה. בנוסף לכך, נוזל הזרע הטרי מכיל בין היתר מרכיבים אשר הזרקתם לרחם עלולה לגרום התכווצויות וכאב, ואף דלקת ולכן חשוב לא להחדירם לרחם.
הכנת הזרע להזרעה היא תהליך בו נבחרים תאי הזרע הנעים באופן הטוב ביותר מבין מתוך דגימת הזרע הטרי . השם "השבחת זרע" אינו מדויק שכן לא ניתן לשפר את תכונות תאי הזרע עצמם, אלא לבחור מדגם בעל הריכוז הגבוה האפשרי של תאי זרע בעלי יכולת תנועה טובה.
בנוסף, הנפח של דגימת זרע רגילה גדול יותר מנפח הרחם ולכן אם כל הדגימה תוזרק לחלל הרחם, מרביתה תישפך חזרה לנרתיק.
המטרה של הכנת זרע להזרעה היא יצירה של טיפת נוזל צלול, שטוף מחומרים שאינם רצויים בתוך הרחם, ובה תאי הזרע החיים ובעלי יכולת התנועה התקינה בריכוז הגבוה האפשרי בהתאם לדגימה המקורית שניתנה.
בתהליך זה, משתמשים בחומר מבודד הנקרא גרדיאנט אשר מסייע בניקוי התאים מנוזל הזרע ואף ובסלקציית התאים הטובים יותר מאלו שאינם.
דגימה זו תוחדר אל תוך חלל הרחם בסמוך לזמן הביוץ.
הסיכוי להרות תלוי בגורמים רבים, ובהם גיל האישה, משך הזמן בו מנסים להרות, מתן טיפול הורמונאלי והתגובה אליו, סוג בעיית הפוריות ועוד. בנוגע לאיכות הזרע עצמה, הסיכויים תלויים כמובן במדדי הזרע הבסיסיים – כלומר ככל שהמדדים הבסיסיים טובים יותר, כך הסיכוי להשיג הריון גדל. המדד המקובל לבדיקה הוא מספר תאי הזרע בתנועה בדגימה לאחר ההכנה להזרעה – TMC – Total motile cells. מדד זה מתקבל מהכפלת ריכוז התאים בנפח ובאחוז התאים בתנועה. במחקרים שונים נמצא כי כאשר מספר זה הוא גבוה מ 3 עד 10 מיליון תאים בתנועה הפעולה יעילה. כמובן שניתן להרות גם במספרים נמוכים יותר אך הסיכוי פוחת.
כלל, לא. למרות השם "הזרקת זרע", לא נעשה שימוש במחט או מכשיר מתכתי אחר בתוך הרחם, והפעולה מושלמת תוך דקות בודדות.
השימוש בספקולום אינו נעים ולנשים מעטות כרוך בכאב.
היות וצוואר הרחם הינו מעבר פתוח – דרכו לדוגמא עובר הדמם הוסתי – העברה של צינורית דקה וגמישה אינה קשה לרוב. עם זאת, ובעיקר בנשים שטרם ילדו, או בנשים בעלות מבנה מסוים של המעבר בין צוואר הרחם לחלל הרחם, הפעולה עשויה להיות קשה יותר באופן טכני. במצבים אלה יש צורך לעתים במניפולציות שונות של צוואר הרחם תוך שימוש בצינורית אחרת ומכשירים נוספים. במקרים נדירים לא ניתן לחדור אל תוך חלל הרחם ואז יש לשחרר את הדגימה בקצה הפנימי של צוואר הרחם, קרוב ככל האפשר לחלל הרחם., אך ככל- פעולה זו הנה פעולה פשוטה, מהירה וכלל אינה כואבת.
לרוב לא. לעתים יש דמם ממגע הצינורית בצוואר הרחם שהוא איזור עדין מאוד, ויכול לדמם קלות מנגיעה מינימאלית.
נפח הדגימה הינו כאמור קטן, אך למרות זאת הוא גדול מהנפח של חלל הרחם. כך שהחלק מהנוזל נפלט חזרה החוצה דרך צוואר הרחם. חלק זה עשוי להיות דמי.
לעתים קיימת תחושה של רטיבות או טפטוף בנרתיק לאחר שקמים. זו תופעה תקינה ורגילה.
קטנים ביותר. כמו בכל פעולה בה מוחדר מכשיר לרחם, עלול להתפתח זיהום בחלל הרחם. תופעה זו מתבטאת בכאבים באגן ולעתים בחום והפרשה מוגלתית.
יש לזכור כי הזרעה מבוצעת ככלל סביב ביוץ. יש נשים אשר חשות כאבים סביב הביוץ, בעיקר אם בוצע גירוי הורמונאלי כחלק מטפול פוריות באותו חודש. כך שכאבים סביב ההזרעה קשורים הרבה פעמים לביוץ ולא להזרעה עצמה.
מעניין כי שני מחקרים רציניים אשר נערכו בקנדה ובהולנד בדקו סוגיה זו. התברר כי מנוחה בת עשר דקות במחקר אחד ו 15 דקות בשני לאחר ההזרעה הגדילה את הסיכוי להרות באופן משמעותי. לאחר זמן זה ניתן לתפקד כרגיל.
בהמשך היום אפשר לבצע פעילות גופנית מתונה וניתן לעבוד. במקרים נדירים ישנם כאבי בטן בהם ניתן לטפל במשככי כאבים. יש לזכור כי הביוץ אמור לחול סביב יום ההזרעה, וסביר יותר להניח שהוא גורם לכאבים, בעיקר אם ניתן באותו חודש טיפול הורמונאלי.
עם זאת, במקומות רבים לא רואים את הקשר בים מנוחה לאחר ההזרעה והסיכויים להרות מכיוון שצמיחת רירית הרחם חשובה להפריה ופעילות גופנית לעיתים מומלצת להגברת זרימת הדם.
הביוץ הוא אירוע שאורך כעשרים וארבע שעות של הביצית הנפלטת מהשחלה ומוגדר כזמן פוטנציאל ההפריה. לזרע תקין יש אפשרות להפרות במשך 48 עד 72 ואולי אף יותר מכך. מכאן שיש לתזמן את ההזרעה בסמוך לביוץ או מעט לפניו.
את מועד הביוץ ניתן לדעת בקירוב על סמך בדיקת דם, בדיקות אולטרסאונד, ערכת ביוץ ביתית או שילוב של אמצעים אלה.
לעתים נעשה שימוש בתרופות שונות כדי לגרום לביוץ של יותר מביצית אחת ו/או לתזמן את ההזרעה בסמוך לביוץ. טיפול זה נקבע על ידי הרופא המטפל ועל פי הנחייתו ייקבע המועד להזרעה.
יש לציין כי אחת התוצאות האפשריות כתוצאה מגירוי הורמונאלי וריבוי ביציות הוא הריון מרובה עוברים. רובם של הריונות אלה מסתיים באופן תקין ומשמח אך הסיכון לסיבוכים גבוה יותר בהשוואה להריון של עובר יחיד.
המעבדה נבדקה והיא מוכרת על ידי ארגון 'פועה' וארגון 'בוני עולם' ויש אפשרות לשכור שירותי השגחה חיצוניים לפעילות במעבדה.
המלצות למתן זרע – מבוססות על המלצות אירגון הבריאות העולמי משנת 2010
1. איסוף הזרע יעשה תוך 2-7 ימי התנזרות.
2. את הדגימה יש להביא אל תוך מיכל פלסטיק סטרילי ונקי בעל פתח רחב. יש להצטייד מראש במיכל כזה במרפאה המפנה, כמו בכל קופת חולים.
3. יש לשמור את הדגימה עד למסירתה למעבדה בטמפרטורה של 20-30 מעלות כלומרטמפרטורת החדר. אין לקרר את הדגימה או לחמם אותה בשום אמצעי.
4. יש להביא את הדגימה לבדיקה תוך שעה מפליטת הזרע.
5. ניתן לתת את הזרע באמצעות קונדום. יש להצטייד מראש בקונדום מיוחד לצורך בדיקה שכן קונדום רגיל עשוי להכיל חומרים אשר מפריעים לתנועת הזרע.
תחת הקטגוריה- שירותי המעבדות ניתן לפתוח קובץ הסבר מפורט.
תאי זרע בעלי כרומוזום Y (הקובעים מין זכר) הנם בעלי משקל נמוך משל תאי זרע בעלי כרומוזום X (הקובעים מין לנקבה).לכן, תאי זרע זכריים, ישחו מהר יותר לעומת הנקביים. על מנת שתא זרע יגביר את תנועתו, הוא עובר ריאקציה במהלכה הוא מסיר את הכיפה העוטפת אותו (אקרוזום). תהליך הדורש ניצול אנרגיה רב של התא. לכן, תאים העוברים תהליך הסרת אקרוזום בשלב מוקדם יותר, יכולת ההישרדות שלהן קצרה יחסית לאלו שעוברים בשלב מאוחר יותר.
יוצא מכך- שבקיום יחסי מין בקרבה לזמן הביוץ (כ-24 שעות חיים של הביצית שיוצאת מהשחלה וממתינה לזרע בחצוצרה באזור האמפולה) הסיכויים לזכר גבוהים יותר!!
לעומת זאת, קיום יחסי מין כיומיים לפני הביוץ יגדילו סיכויים ליצירת נקבה(תא זרע חי במערכת הנקבית עד כ- 70 שעות).
יש לך שאלות נוספות?
עקבו אחרינו: המרכז הארצי לפריון